Sunday, December 11, 2011

Panduan Dan Teknik Menternak Ayam Pedaging

PENTERNAKAN AYAM PEDAGING 
 

Pengurusan Ayam Pedaging

Ternakan yang diuruskan dengan betul dengan persekitaran yang selesa akan membesar dengan baik dan dengan itu pengeluaran ladang dapat dimaksimumkan. Ia bermula dari peringkat perolehan anak ayam sehinggalah kepada pasaran. Pengeluaran yang maksimum memerlukan integrasi sepadu dari segi kualiti anak ayam yang dibeli , kualiti dan pengurusan makanan / minuman , pengurusan kesihatan dan persekitaran pemeliharaan. Sebarang bentuk tekanan hendaklah dielakan kerana ianya akan menjejaskan produktiviti ayam dan mengurangkan ketahanan melawan penyakit. Anak ayam yang bermutu akan membesar dengan baik. Makanan dan air minuman yang diberi hendaklah bermutu baik dan mencukupi. Setiap ekor ayam perlu diberikan ruang lantai , ruang makanan dan minuman yang mencukupi mengikut peringkat pembesaran. Ketinggian bekas makanan dan minuman juga diselaraskan dengan peringkat pertumbuhan. Kesemua ini bukan sahaja dapat mengelakan stress dan pembaziran, juga mempastikan keseragaman pembesaran ayam.
Pengurusan Sisa-Sisa Ladang
Sisa ladang ayam daging termasuklah sampah-sarap , ayam yang telah mati , tahi ayam. Jika sisa-sisa ini tidak diselenggara dengan baik sisa ini boleh menjadi tempat pembiakan lalat, selain itu juga akan menarik minat pemangsa datang ke ladang dan membawa bersama penyakit. Jika ianya tidak dilupuskan dengan sistematik dan sempurna ianya boleh menyebabkan masalah gangguan bau kepada masyarakat persekitaran dan kejadian penyakit kepada ayam-ayam peliharaan.
Lokasi Ladang
Pemilihan lokasi ladang adalah sangat penting. Ciri-ciri penting dalam pemilihan tapak ladang adalah -
 • Kawasan hendaklah jauh dari kawasan perbandaran dan perumahan
 • Mempunyai kemudahan perhubungan yang baik dan boleh beroperasi sepanjang masa
 • Jauh daripada lain-lain ladang
 • Kawasan datar dengan sistem saliran air yang baik
 • Kawasan yang mempunyai peredaran udara yang baik
 
Binaan Reban
Reban yang hendak dibina hendaklah yang dapat menyediakan persekitaran yang memberi keselesaan kepada ayam dan pekerja serta kos yang ekonomik.
 • Bahan yang digunakan hendaklah bermutu , supaya kos penyenggaraan kurang , tahan , mudah dicuci dan tidak menyerap haba.
 • Pokok-pokok dan infrastruktur disekeliling reban tidak menghalang peredaran udara yang sempurna diantara reban dan persekitaran.
 • Rekabentuk reban memudahkan peredaran udara yang bersih yang sempurna didalam reban
 • Rekabentuk reban juga hendaklah dapat membantu kecekapan pekerja melaksanakan tugas-tugas penjagaan ayam dan pembersihan sisa ladang


 Pengrusan Penyakit
Penyakit akan mengurangkan produktiviti ladang. Kos operasi akan meningkat akibat dari penggunaan ubat rawatan , kematian , terjejas pertumbuhan dan kehilangan kualiti selepas diproses. Langkah-langkah kawalan penyakit seperti biosekuriti dan pelalian hendaklah diambil. Penggunaan ubatan untuk rawatan perlu mematuhi spesifikasi yang telah ditetapkan.
Vaksin serta Ubatan
Terdapat beberapa buah syarikat yang membekalkan ubatan dan vaksin yang diperlukan oleh industri. Hampir kebanyakan bekalan ini diimport.

Amalan Perladangan Yang Baik dan Optimis
Penerapan amalan perladangan yang baik bermula dari peringkat perancangan menubuhkan ladang, kawalan penyakit dan pengurusan harian ladang akan memberi beberapa faedah antaranya ladang produktif , kos diminimumkan , pengeluaran dimaksimumkan , persekitaran dan hasilan yang bermutu dihasilkan.. Ini akan memberikan keyakinan kepada pengguna , meningkatkan peluang pasaran dan seterusnya menjaminkan sebuah ladang yang berdayamaju.
Teknologi
Beberapa teknologi baru telah diperkenalkan didalam pengeluaran ayam daging. Penggunaan teknologi-teknologi ini membantu menjimatkan penggunaan tenaga pekerja , meningkatkan output ladang dan kecekapan kawalan penyakit.
· Perumahan tertutup dengan ventilasi terkawal akan menyediakan persekitaran yang lebih sejuk dan selesa kepada ayam-ayam yang dipelihara. Kos pelaburan adalah lebih tinggi kerana menyediakan kemudahan untuk penyejukan reban dan kawalan persekitaran serta kos elektrik . Namun begitu ayam memerlukan ruang lantai yang lebih kecil . Maka itu lebih banyak ayam boleh dipelihara. Selain itu perumahan tertutup juga membantu didalam kecekapan pengawalan penyakit terutama penyakit bawaan burung dan haiwan liar. Antara kaedah yang digunakan sekarang adalah seperti 'evaporative cooling system' dan 'tunnel ventilation'. Perumahan seperti ini memerlukan kemahiran untuk mengurus dan menyenggaranya.
· Penggunaan teknologi automasi juga telah diterapkan didalam didalam pemberian makanan , minuman , pemvaksinan dan beberapa operasi lagi.

Peralatan Ladang
Peralatan -peralatan pemeliharaan seperti bekas makanan, minuman dan raga ayam dihasilkan oleh kilang-kilang tempatan. Bagaimanapun teknologi moden peralatan diatas dan beberapa peralatan lain seperti alat pengeraman dan penetasan diimport. Ada beberapa syarikat tempatan yang menjadi pengedar kepada peralatan yang diimport.
PEMASARAN AYAM DAGING
Ayam daging dipasarkan sebagai ayam hidup , ayam sembelih bersih , pelbagai keratan dan produk sedia untuk dimasak atau dimakan. Lebih dari 80 peratus ayam daging dipasar dalam bentuk ayam hidup kepasar-pasar basah. Antara 15 hingga 20 peratus dihantar untuk disembelih diloji-loji penyembelihan yang kemudiannya dijual semula sebagai ayam siang bersih , keratan ayam dan setengah syarikat menggunakannya untuk diproses menjadi produk.
 • Pasaran Tempatan
Daripada keseluruhan bekalan daging ayam kira-kira 85 peratus dipasarkan dalam negeri. Daging ayam dipasarkan dalam bentuk daging ayam segar kepasaran basah , melalui rangkaian pasaran sejuk seperti pasaraya atau terus kepada pelanggan seperti hotel dan restoran. Bagi syarikat-syarikat yang mempunyai pasaran yang luas dan loji penyembelihan , pusat-pusat perkhidmatan diwujudkan. Bekalan dari loji penyembelihan akan dihantar dan disimpan dipusat ini sebelum ianya dibekal kepada peruncit diseluruh negara.
a. Pengangkutan
 
 • Mengurangkan tekanan haba adalah penting dalam pengangkutan ayam. Anak ayam yang terdedah kepada tekanan kepanasan semasa diangkut kepada pelanggan akan menyebabkan kematian yang tinggi, terjejas pertumbuhan , terjejas ketahanan badan dan memudahkan terkena penyakit. Penghantaran anak-anak ayam kepada pembeli pada masa ini kebanyakannya dibuat menggunakan 'closed ventilated truck'. Penghantaran jarak jauh biasanya dibuat pada waktu malam.
 • Penghantaran ayam dewasa dibuat menggunakan lori yang diubahsuai supaya ventilasi yang baik disediakan kepada ayam-ayam yang diangkut. Penghantaran jarak jauh biasanya dibuat diwaktu malam.
 • Daging ayam akan cepat mengalami kerosakan jika terdedah kepada kepanasan yang tinggi. Daging ayam hendaklah diangkut dalam keadaan sejuk menggunakan 'refrigerated truck'.
b. Kenderaan
 • Bagi pengangkutan anak ayam , kenderaan disediakan sendiri oleh syarikat atau ada juga yang membeli perkhidmatan yang disediakan oleh syarikat lain mengikut syarat dan spesifikasi ditentukan. 
 

Bagi ayam dewasa perkhidmatan pengangkutan disediakan sendiri oleh penternak , pemborong atau syarikat lain yang mengikat kontrak perkhidmatan pengangkutan. Kadar bayaran dikenakan adalah berdasarkan bilangan ekor dan jarak antara ladang dan pelanggan.
 

33 comments:

 1. trme kasih, sdkit sbnyak sngat membntu.. :-)

  ReplyDelete
 2. Saya nk tompang tanya mcm mna kita nak dapat kan berkalan benih anak ayam daging ye?
  Saya dari melaka.

  ReplyDelete
 3. saya berminat untuk menternak ayam...tapi apa perkataan yg perlu saya lakukan...

  ReplyDelete
 4. Saya sedang cari kontrak untuk bela Ayam. Reban Dan siap

  ReplyDelete
 5. Salam..sy ingin mceburi bidang ini... boleh tunjuk araj

  ReplyDelete
 6. Di mana sy boleh dptkan bekalan anak ayam...dan berape rm sekor

  ReplyDelete
 7. Saya berminat menceburi bidang ini

  ReplyDelete
 8. Saya berminat menceburi bidang ini

  ReplyDelete
 9. sa di kawasan kota kinabalu,sabah dan berminat ternak ayam daging ? ada kah jabatan2 kerajaan atau swasta yg boleh tunjuk ajar cara2 pemeliharan ayam yg moden dan bermutuh tinggi..bagi kaw sabah kota kinabalu ..dimanakan boleh saya dapatkan bekalan anak ayam daging ? apakah keluasan reban ayam yg menampung 500 ekor anak ayam sekali ternak lebar 30m x 40m panjang ?

  ReplyDelete
 10. Saya berminat menceburi bidang ini
  Bole tunjuk ajar

  ReplyDelete
 11. Saya berminat menceburi bidang ini
  Bole tunjuk ajar

  ReplyDelete
 12. Saya berminat menceburi bidang ini
  Bole tunjuk ajar

  ReplyDelete
 13. Sy berminAt..klau bole ingin tahu tentang binaan reban..

  ReplyDelete
 14. saya ada tanah untuk disewakan di kelantan lokasi strategik kerana bukan dekat atau berhampiran kawasan perumahan. sesuai dijadikan tempat ternakan ayam. keluasan 5 ekar tanah mendatar siap dengan sebuah rumah yg boleh dijadikan tempat tinggal pekerja. sekiranya berminat boleh hubungi saya di talian ini : 011-31109298

  ReplyDelete
 15. terima kasih diatas sokongan pelanggan dan pengikut Dinara Agro Farm
  sokongan dan cadangan amat kami hargai

  Majulah Ternakan Untuk Ummah

  ReplyDelete
  Replies
  1. Salam tuan boleh sy dpt kn information detail..reban da siap 100 kaki × 20 kaki tinggal cuci kaki je..harap tuan bole bantu sy talian 0139670705

   Delete
  2. Sy perlukan sponsor tau kontrak yg bole bkejesama dgn sy location pahang dareah muadzamshah keratong2...halim 0139670705

   Delete
 16. hi,sini hema ingin menjlnkn kajian ttg penternakan ayam telur ...boleh kongsi info ttg penggunaan sains dan teknologi

  ReplyDelete
 17. hi,sini hema ingin menjlnkn kajian ttg penternakan ayam telur ...boleh kongsi info ttg penggunaan sains dan teknologi

  ReplyDelete
 18. assalam, thanks for this sharing! Very interesting and love to read all of it. I'm on my way to have my own poultry business with my friends. Hope all of you prays for our succes. :')

  ReplyDelete
 19. minta bantuan tuan bg no fon tuan atau wasap sy 0132964879

  ReplyDelete
 20. Saya berminat dengan menternak ayam..saya perlu belajar lebih banyak lagi tentang ini.. siapa yang boleh bantu saya?

  ReplyDelete
 21. Salam Tuan Empunya Blog...saya nak tanya dimana boleh saya belajar ilmu menternak ayam daging kecuali yg dibuat opeh jab veterinar

  ReplyDelete
 22. BONUS 10% SETIAP HARI

  Agen Bandar Taruhan Judi Bola Sbobet Online Terpercaya dan paling baik yang menyediakan jasa pelayanan guna awal akun permainan judi atau taruhan online kepada kamu di delegasi judi online yang berkelas International, sungguh dan terpercaya hanya di ZeusBola.

  Yang Merupakan Perizinan Bola Sbobet Indonesia Terpercaya, ZeusBola sudah berkerja sama dgn perusahaan Sbobet beroperasi di Asia yg dilisensikan oleh First Cagayan Leisure & Resort Corporation, Manila-Filipina dan di Eropa dilisensikan oleh pemerintah Isle of Man buat beroperasi sbg juru taruhan olahraga sedunia.

  https://agenzeus.org/deposit-pulsa/
  https://agenzeus.org/tag/prediksi-bola/

  Ayo daftar sekarang di AgenZeus.org

  ReplyDelete
 23. PROMO BONUS DEPOSIT NEW MEMBER INDOKARTU

  Minimal Deposit!

  === 7 Permainan 1 USER ID ===
  JUDI KARTU ONLINE & AGEN POKER ONLINE
  INDOKARTU merupakan situs judi poker online Indonesia resmi dan terlengkap dalam memberikan permainan poker online seperti poker online, domino online, bandar ceme online, blackjack online, Bahkan sebagai web Agen Poker Online uang asli yang menyediakan transaksi dari bank BCA, BNI, BRI, Bank Mandiri, memberikan minimal deposit yang sangat murah dan menyediakan hadiah jackpot setiap harinya & bisa bermain dengan para pemain dari seluruh kota yang ada di Indonesia. Main poker online terpercaya di judi kartu online

  indokartu.info

  Ayo main sekarang di indokartu.net

  ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...