Saturday, December 10, 2011

Panduan Dan Teknik Ternakan Burung Puyuh

 Panduan Menternak Puyuh
 Burung puyuh adalah sejenis ternakan yang mudah dipelihara berdasarkan kepada perkara berikut:-
  • Tidak memerlukan modal permulaan yang besar
  • Boleh dipelihara oleh anggota keluarga di perkarangan rumah
  • Cepat dapat hasil iaitu 6 minggu
  • Memerlukan makanan yang kurang iatu 780 – 1 kg (6 minggu)
  • Tidak banyak masalah penyakit
  • Daging puyuh dan telur mengandungi zat yang tinggi
  • Jarak generasi pendek (5 – 6 pusingan setahun).
 
Perancangan Projek
  • Kos/Modal
  • Ladang
  • Pengurusan
  • Pasaran
Keempat-empat perkara ini sentiasa bergandingan bagi mencapai kejayaan disamping sikap dan kesanggupan penternak itu sendiri. Jika salah satu daripada perkara ini diabaikan besar kemungkinan usaha menternak akan menemui kegagalan.
Kos/Modal
Diperlukan untuk:-
  • Kos tetap iaitu Reban/bangsal, peralatan makan minum, alat pemanas dan sebagainya.
  • Kos berulang iaitu Makanan, air, gas/letrik , ubatan dan sebagainya.
Ladang
Pemilihan kawasan:-
  • Keluasan tanah
  • Saliran yang sempurna. Tidak mudah banjir
  • Jauh dari kawasan perumahan/perindustrian
  • Jauh dari kawasan penternakan lain
  • Mempunyai kemudahan jalanraya, bekalan letrik dan air
  • Berdekatan dengan pengguna/mempunyai pasaran
Sistem dan Bentuk Perumahan:-
  • Sistem Lantai Atas : Menggunakan sangkar bertingkat
  • Sistem Lantai Bawah : Menggunakan bangsal/reban
 
Bangsal/Reban
Mestilah mempunyai ciri-ciri berikut:-
  • Peredaran udara yang sempurna
  • Saiz yang bersesuaian dengan jumlah yang hendak dipelihara. 1 ekor = 20 ” persegi
  • Kedudukan reban sebolehnya ditempat sunyi (tiada ganguan), terlindung dari matahari terik (arah Timur-Barat), cuaca buruk dan musuh.
Peralatan
  • Bekas makanan ( dulang dan palung untuk anak serta bekas makanan yang boleh digantung
  • Bekas minuman
  • Tirai/Bidai
  • Alat pemanas. Hover ( 1 utk 1000 ekor) atau Bal eletrik (15 watt – 1 utk 50 ekor) atau
    lampu minyak.
  • Habok papan (kasar) atau sebagainya (jika menggunakan lantai bawah.
  • Kertas untuk alas lantai (semasa perindukan jika menggunakan lantai atas)
  • Alat pembentung (lantai bawah)
  • Guli atau batu (untuk dimasukkan dalam bekas minum untuk mengelakkan anak puyuh masuk)
Pengurusan
* Baka 
 

Jenis
Asal
Umur Jualan
Bob White
US
6-16 minggu
Contrunix Japonica
Japan
6 minggu
Cross bred
Tempatan
6 minggu
IKTA
JPH
6 minggu
Pemakanan
Jenis makanan yang boleh digunakan ialah:-
  • Quail Starter Mash serta Quail Finisher Pellet atau
  • Broiler Starter Mash atau Broiler Starter Crumblers atau Broiler Finisher Pellet
Keperluan Zat Makanan Untuk Puyuh Pedaging:
  • Tenaga = 2600 – 3200 ME
  • Protin Kasar = 24 – 25 %
Cara Pemberian
Cara Pertama
  • 1 hari – 14 hari – Quail starter Mash
  • 15 hari hingga jual – Quail Finisher Pellet
Cara Kedua
  • 1 hari hingga jual – Broiler Starter Mash/Crumbles atau
  • - Quail Starter Mash
Cara Ketiga
  • 1 hari hingga 21 hari – Broiler Starter Mash
  • 22 hari hingga jual – Broiler Finisher Pellet
Perindukan
Pastikan anak puyuh diberi keperluan seperti berikut:-
  • Haba. Minggu 1 suhu 95 F (35 C) dan minggu 2 suhu 90 F (32 C) atau lihat taburan anak puyuh
  • Pasangkan bidai padaa waktu siang dan malam sehingga umur 1 minggu. Minggu 2 pada waktu malam atau hujan sahaja
  • Sediakan lampu pada masa perindukan dan waktu malam
  • Bekas makanan/minuman mencukupi dan pastikan makanan/air sentiasa ada
  • Selalu ganti alas lantai yang basah atau kotor
  • Buang alas lantai apabila kaki anak puyuh tidak bolos dilantai perindukan (jika lantai atas)
  • Pindahkan anak puyuh ke sangkar membesar pada umur 2 minggu (jika menggunakan kotak perindukan)
  • Besarkan pembentung pada minggu 2 supaya kawasan anak puyuh tidak sempit
  • Sediakan rekod dan rekodkan semua aktiviti harian.
 

Membesar
  • Keluarkan semua punca haba, bidai dan pembentung
  • Pastikan air/makanan sentiasa ada
  • Naikkan bekas makanan sama paras dengan belakang puyuh untuk mengelakan pembaziran
    makanan
  • Elakkan sebarang kematian berpunca daripada pemangsa jenis dan pengurusan
  • Jual pada umur yang ditetapkan
  • Rekod semua aktiviti harian.
Pengurusan Rekod
Terdapat 2 jenis rekod iaitu Rekod Pengurusan dan Rekod Kewangan
Rekod Pengurusan
Catatkan yang perlu ada antaranya:-
  • Kumpulan pemeliharaan – kali ?
  • Baka
  • Punca penetasan/tempat dibeli
  • Pengeluar makanan/jenis makanan, jumlah dibeli
  • Tarikh terima/beli puyuh
  • Bilangan yang dibeli
  • Tarikh/bilangan dijual
  • Berat puyuh dijual
  • Bilangan mati
  • Lain-lain.
Rekod Kewangan
Catatan yang perlu ada antaranya:-
  • Hasil/Jualan
    -Tarikh, bilangan, berat, harga,pendapatan
  • Perbelanjaan Operasi
    - Kos anak puyuh, makanan, ubatan, gas/minyak/letrik, air, upah, faedah bank, susut
  • nilai bangunan dan peralatan
  • Keuntungan/Kerugian
    - Hasil (pendapatan)/Perbelanjaan
Pemasaran
Strategi Pemasaran
Terdapat empat faktor yang penting yang perlu dilakukan oleh penternak di dalam urusan perniagaan
  • Tempat
    - Menguntungkan jika berdekatan dengan kawasan pasaran
    - Tiada masalah kemudahan air dan letrik
    - Dapat mengkaji persaingan di antara penternak dan potensi pasaran
    - Ada kemudahan peti sejuk dan mesin memproses
  • Pengeluaran
    - Boleh dijual dalam bentuk hidup dan telah diproses
  • Harga
    - Harga berbeza mengikut kawasan, pasar, restorn, hotel dan lain-lain
    - Rangkaian pasaran biasanya ialah penternak, pemborong, peruncit dan pengguna. Setiap proses ini akan mempengaruhi harga jualan. Untuk mendapatkan harga yang tinggi , penternak perlu mengurangkan rangkaian ini.
  • Pengiklanan/Promosi
    - Boleh dilakukan melalui media cetak dan sebagainya bertujuan memberitahu barangan yang hendak dijual.
Aktiviti Pemerosesan ” Down Stream”
  • Puyuh Siap Diproses – dipek dan disejukbeku
  • Pemotongan
    - Dipotong memanjang kepada 2 bahagian
    - Dipotong memanjang dari belakang atau dada tetapi tidak dicerai
    - Dipotong mengikut permintaan
 

Puyuh hendaklah dipotong selepas menjalani “kekejongan” (4 – 24 jam selepas
disembelih) untuk mengelakkan karkas menjadi liat dan menjaga kualiti karkas.
  • “Breading ”
    - Saiz penting untuk mudah melekat dan rupa
    - Biasanya halus atau sederhana
    - Penambahan paprika atau rempah lain menambah rasa dan rupa
  • “Predust”
    - Cara melekatkan ‘breading’ ke kulit
    - Puteh telor kering, tepong beras, wheat gluten
    - jangan terlalu tebal kerana susah untuk membasahi dan melekat ke karkas
  • “Batter”
    - Diperbuat dari tepong gandum, air garam dan lada hitam
    - kepekatan penting untuk penerimaan kelekatan bahan breading (1 tepung + 1 air)

34 comments:

  1. saya baru nk cuba mternak puyuh utk suka2...mula2 dgn 30 ekor...saya guna sangkar ats..lbih kurang dlm 6 mggu...tp x bertelor pn...klau nk jual berapa hrga pasaran?jual ikut berat atau ekor?...terima kasih

    ReplyDelete
  2. harga pasaran ikut tempat juga. selalunya mereka ikut ekor. lagi mudah kira. burung puyuh beratnya semua sekata kerana saiz nya kecil.semoga berjaya. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sye nk puyuh dlm 15 ekor boley??nk bela sje2..sye dok mlke.bukit rmbi.

      Delete
  3. saya rancang nk bela dlm 300ekor,area saya diJelebu N,sembilan dimana nk dptkn anak puyuh?

    ReplyDelete
  4. area melaka ada juga pembekal. nanti saya akan update info dalam next entry :) tk.

    ReplyDelete
  5. assalammualaikum..saya rancang ingin memulakan penternakan puyuh ini.. permulaan penternakan dalam sekitar 300-500 ekor. berapakan anggaran modal yang diperlukan merangkumi semua aspek..(kos/modal,ladang,pengurusan)

    ReplyDelete
  6. waalaikumusalam... anak burung puyuh katakan rm 1 seekor... dan reban buka besar dalam 10 kaki x 10 kaki. (kayu+zink+paku+ jaring BRC+paku+ upah. dalam RM 500 ikut harga tempat. mungking lebih mungkin kurang. yang penting kandang kene kuat. bekas makanan dan minuman yang baik la..dedak pun harga dalam rm 105 sekarang seguni. boleh campur temukut atau hampas kelapa. tk,

    ReplyDelete
  7. as'kum... sy halim dr jb.. apakah bahan2 yg perlu ada utk menjaga tahap kesihatan burung puyuh?

    ReplyDelete
  8. vitamin dan ubat anti sampar boleh dibeli di pejabat haiwan veterinar. tempat penternakan boleh dibersihkan dengan disinfection chemical seperti Clorox , Dettol dan Racun Hama. TK.

    ReplyDelete
  9. as'kum... jika sy ingin order anak burung puyuh dlm 200 ekor dr jasin... berapakah kos keseluruhan termasuk deposit, kos penghantaran dan lain2.. sy daerah jb (gelang patah)

    ReplyDelete
  10. boleh call syarikat PUYUMAS SDN BHD dari Durian Tunggal Melaka, Terima kasih

    ReplyDelete
  11. Saya nk tanya bagaimanawcara untuk memproses burung puyuh yang telah d sembelih,dan ada tak msin membuang bulu burung puyuh dgn segera. .

    ReplyDelete
  12. mesin mencabut bulu ayam boleh digunakan..harga dalam rm 1500-rm 2000 mengikut tempat anda..

    ReplyDelete
  13. Saya nak order 200 ekor burung puyuh serta khidmat penghantaran sekali Termerloh pahang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sila Add FB kami...akan diberikan nanti pihak atau wakil jualan puyuh di sana...terima kasih

      Delete
  14. Assaalamualaikum..sy tinggal di qatar kerana berkerja.. saya ingin membela dgn suka2 sahaja.. sekitar 10 -20 ekor.. bolehkahk burung puyuh di bela dgn di lepas di halaman belakang rumah bertembok yg tiada pintu atau lubng yg boleh mereka keluar dari halaman rumah..

    By the way widget ayam kamu yg meminta pembaca mnjadi follower.. agak mengganggu pembaca untuk membaca blog kamu .. menghalang dari melihat perkataan di belakang nyer..terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh sahaja...bela untuk suka-suka...pastikan kawasan bersih dan bebas pemangsa....terima kasih...widget telah dibuang...terima kasih atas cadangan

      Delete
  15. salam..saya berminat bela burung puyuh..macam mana saya perlu mulakan dulu..saya tinggal rumah jenis flat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh lihat design reban bertingkat yang digunakan sekarang....mudah sahaja....kalau boleh buat pasang siap di tempat yang lapang...mudah untuk dipasang di rumah flat nanti...terima kasih

      Delete
  16. Saya ingin menternak burung puyuh sebanyak 500.saya nk tahu boleh ke dijual balik atau kita cari pasaraan sendiri.dan ada tak mana2 kursus singkat untuk penternakkan ini untuk saya hadiri.
    Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sila Buat Acc FB dan Add kami...akan dibantu dapatkan networking untuk pasaran puyuh ini. terima kasih..

      Delete
  17. salam....saya abd aziz dari wangsamaju kl...saya bakal bersara dari angkatan tentera...untuk maklumat tuan besar kemungkinan saya akan menternak burung puyuh daging..tp masaasalah saya pengetahuan berkaitan burung puyuh nie memang zero la...tp minat mendalam dalam menternak puyuh nie memang tinggi la..boleh tak pihak tuan dapat membantu saya dalam hal nie...kedua....kos keseluruhan untuk menternak puyuh nie dalam bajet rm 20 ribu ok tak????...ketiga...pasaran burung puyuh nie mcmana...ok ker...ke empat...tentang resiko macamna yer?? mohon pihak tuan bantu saya dalam hal nie....

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam Tuan Abd Aziz.....Sudah add kami di FB? nanti saya akan berikan pihak samada pengusaha atau sahabat yang membuat puyuh secara komersial. kalau mahu tinggalkan contact number pun boleh...bajet jangan keluar semua yang ada...kalau boleh pakai separuh dahulu...Insyaallah kami akan bantu...terima kasih

      Delete
  18. assalamualaikum...sy bercadang nak ternak puyuh tp dlm peringkat percubaan..sy ternak dlm 20 ekor yg berusia dlm linkungan 2 bulan.buat sementara saya letakkan puyuh2 tersebut dalam sangkar yg agak besar.saya bercadang nak buatkan reban.boleh sy tahu jika saya t ernak50-100 ekor burung puyuh bape ukuran reban.burung tersebut sesuai diletakkan atas tanah dan dikelilingi oleh jaring .apa makanan yg sesuai..dan bila puyuh akan bertelur dan pada usia berapa ia sesuai utk dijual

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam...puyuh 50sekor boleh dibuat dengan kandan 10kaki Panjang dan 3kaki Lebar. Puyuh Pedaging biasa dijual dalam umur sebulan (berat seekor 400gm) dengan sistem pemberian makan insentif (dedak sepenuhnya). terima kasih

      Delete
  19. seekor puyuh sy lumpuh... apa patut sy buat? apa makanan, ubat n rawatan yg patut sy bg? kakinya lembik x bole jalan dan berdiri... stakat ni sy cuma balut puyuh dgn kain, bg dedak lembap yg dcampur serbuk ikan bilis dan beri minum air sarang burung walit...

    ReplyDelete
    Replies
    1. berikan serbuk kalsium untuk ternakan...pengganti adalh susu ataupun serbuk kulit kerang...di kedai burung dan veterinar ada dijual..Insyaallah berkesan...amin.

      Delete
  20. assalamualaikum... sy berminat sgt2 utk mnjd usahawan burung puyuh... berape ekor sepatutnya utk permulaan bg sy yg ZERO experience... mohon bantuan pihak tuan... zamri

    ReplyDelete
  21. sy berminat tp langsung takda ilmu... ada buat kursus tak..?

    ReplyDelete
  22. Salam, nk tye kenape puyuh2 sy byk yg botak kt ats belakang? Mmg normal ke atau bpenyakit

    ReplyDelete
  23. Salam,,sy nk berminat nk ternak burung puyuh..bolehkah tuan memberi info untuk saya memulakan penternakkan ini? kos permulaan utk 1000 ekor burung termasuk kayu+zink+paku+ jaring BRC+upah+makanan untuk 2bulan pertama dan lain-lain. terima kasih.

    ReplyDelete
  24. Salam.. sy skrg dlm perancgan utk menternak puyuh secara besar2an. Sy skrg dlm peringkat utk mendptkan info ttg kos utk membuat reban. Boleh tak tuan memberi sedikit info ttg kos peemulaan utk menternak puyuh..peringkat permulaan sy bercadang utk memulakan dgn 30k ekor puyuh.. 0143222208 - hisyam. Mohira_ital@yahoo.com .apa2 info boleh la pihak tuan email atau tel sy.. terima kasih

    ReplyDelete
  25. assalamualaikum....saya dengan sahabat saya ada merancang hendak menternak puyuh dagan kambing tapi sya kurang pengalaman...boleh beri sedikit tips atau info apa2 yg patut...
    Sekian terima kasih.

    ReplyDelete
  26. Assalamualaikum.....boleh kew saya bela burung puyuh di reban yg dulunya saya bela ayam....untu pengetahuan tujuan saya bela untuk suka- suka saja..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...